Zmaksymalizowany Kwas Kaprylowy SOLGAR kwas oktanowy stosowany w kandydozie

SOLGAR Zmaksymalizowany Kwas Kaprylowy (kwas oktanowy) niszczy do 90% drożdżaków Candida Albicans

Kwas kaprylowy jest kwasem tłuszczowym nasyconym, 8 węglowym – kwas oktanowy.
Występuje w tłuszczach roślinnych, oleju kokosowym, oleju palmowym oraz w tłuszczach zwierzęcych np. tłuszczu zapasowym kóz i owiec, w tłuszczu mlekowym królików, kóz i kozic (z łaciny capro – koza).
Nadaje specyficzny zapach serom, podobnie jak inne kwasy nasycone.

Opakowanie: 100 tabletek

Solgar,

marka:

Cena: 115,00 zł

Chwilowo niedostępny

  • darmowa wysyłka

Produkt chwilowo niedostępny

Powiadom o dostępności

Działanie:

Działanie przeciwdrożdzakowe.
Badania nad kwasem kaprylowym wykazały, że łącząc się z błonami komórek drożdżaków, powoduje ich rozerwanie i śmierć.
Badania wykazują na znaczne zmniejszenie koloni drożdżaków w jelitach przy systematycznym stosowaniu kwasu kaprylowego.
W jednym z badań stwierdzono, że kwas kaprylowy zmniejsza ślady drożdżaków (Candida albicans) w posiewach kału 30-90%, po zaledwie 16 dniach suplementacji.
Kwas Kaprylowyjest zazwyczaj bardzo szybko wchłaniany z jelit do krwiobiegu i w celu pożądanego działania przeciwdrożdżakowego musi być łączony z minerałami, aby zapewnić wolniejsze tempo uwalniania w przewodzie pokarmowym. W kandydozie kwas kaprylowy należy wprowadzać stopniowo, aby zapobiec pogorszeniu się symptomów lub je ograniczyć, ponieważ opisane drożdżaki wydzielają toksyczne substancje.

Układ Pokarmowy
Kwas kaprylowy połączony z wapniem, cynkiem, magnezem, potasem działa w przewodzie pokarmowym dodatkowo przeciwbiegunkowo i przeciwzapalnie.
Pobudza regenerację nabłonka jelita grubego i poprawia funkcje absorbcyjne jelit.
Przyspiesza gojenie owrzodzeń jelita cienkiego i grubego. Zapobiega zmianom zapalnym w ścianie jelit.
Ma zastosowanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.

Łaknienie cukru i kontrola apetytu.
Według niektórych źródeł kwas kaprylowy jest bardzo pomocny w ograniczeniu ?łaknienia cukru? pojawiającego się w kandydozie.
Z obserwacji prowadzonych na zwierzętach wynika, że podanie kwasu kaprylowego do paszy ograniczyło spożycie pokarmu przez zwierzęta.
Kwas kaprylowy obecny we krwi daje sygnał, na który wrażliwy jest ośrodek sytości w mózgu.

Działanie bakteriostatyczne.
Kwas kaprylowy działa na komórki bakteryjne dzięki właściwościom lipofilnym (skłonności do rozpuszczania się w tłuszczu).
Wykazano, że działa silniej hamująco na Shigella (pałeczki czerwonki) niż kwas propionowy i octowy.
Zażywanie kwasu kaprylowego może zapobiegać chorobom bakteryjnym przewodu pokarmowego.
Badania na University of Connecticut w 2005 roku wykazały, że wrażliwość na kwas kaprylowy prezentowały bakterie: Streptococcus agalactiae, Streptococcus dysgalactiae, Streptococcus uberis, Streptococcus aureus, mniej wrażliwa wrażliwa była Escherichia coli.

Dawkowanie:

1 do 2 tabletek dziennie.

Skład:

1 tabletka zawiera:
Kwas kaprylowy 365 mg (oktaniany wapnia, magnezu, potasu i cynku)

Ulotka w formacie pdfUlotka Solgar Kwas Kaprylowy Strefa Leków

Etykieta Skład Solgar Kwas KaprylowySkład Etykieta Solgar Earth Source