W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".
Zamówienia telefoniczne i konsultacje online: (32) 328 85 14
Artykuł opisuje rewolucyjne efekty zażywania Oligonolu, suplementu wykazującego doskonałe efekty jednoczśnie w kilku różnych obszarach naszego zdrowia.
Oligonol to połączenie ekstraktów liczi (85%) i zielonej herbaty (15%) produkcji japońskiej firmy Amino Up Chemical Co dystrybuowane w USA Maypro Industries, zawierające polifenole o niskiej masie cząsteczkowej co znacznie zwiększa ich wchłanianie.
Oligonol jest bezpiecznym i innowacyjnym suplementem. Otrzymał certyfikat Koszerności wydany przez Kof-K, a w 2007 r. zyskał status NDI (ang. new dietary ingredient) do stosowania w suplementach oraz GRAS (ogólnie uznany za bezpieczny) i może być stosowany w pożywieniu i napojach.
W USA firma Maypro opracowała prototypy produktów z Oligonolem w nowych formach: w torebkach, napojach (również energetycznych), czekoladzie i listkach rozpuszczalnych.
Oligonol to pierwszy w świecie preparat zawierający polifenole o niskiej masie cząsteczkowej.
Powstaje przy użyciu opatentowanej metody przetwarzania, która dzieli dłuższe łańcuchy polimerowe liczi na krótsze cząsteczki, włącznie z dimerami i trimerami proantocyjanidyn (czyli skupiskami zawierającymi dwie lub trzy cząsteczki proantocyjanidyny), które są łatwiej dostępne i lepiej wchłanialne niż długołańcuchowe polimery proantocyjanidyn.
Po przetworzeniu najcenniejsza frakcja najlepiej wchłanialnych monomerów, dimerów i trimerów stanowi 33% zawartości wszystkich polifenoli. Średnio, dzięki technologii Amino Up zwiększono masę niskocząsteczkowych (bardziej biodostępnych) monomerów, dimerów i trimerów z około 10% do prawie 40%.
Skład cząsteczkowy Oligonolu jest o wiele korzystniejszy od spotykanych w innych produktach.
Na wykresie poniżej zawartość drobnych cząsteczek polifenoli w (od lewej): Oligonol, ekstrakt z liczi (nieprzetworzony), wyciąg z kory sosny (pycnogenol), ekstrakt z pestek winogron:
Silny przeciwutleniacz.
Wysoki potencjał przeciwutleniający wykazano in vitro w testach ORAC.
Na poniższym wykresie porównanie w skali ORAC (od góry) Oligonol, kora sosny, pestki winogron, zielona herbata, granat, żurawina:
ORAC to skrót od angielskiego Oxygen Radical Absorbance Capacity - zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu (wolnych rodników). Potencjał antyoksydacyjny w "μ mol TE/100g" jest podstawową jednostką stosowaną w metodzie ORAC. TE w jednostce pomiaru - Trolox equivalent czyli wartość odniesienia dla cząsteczki o nazwie TROLOX. Trolox (C14H18O4) to organiczny związek chemiczny, rozpuszczalna w wodzie pochodna witaminy E, która jest stosowana w procesach biologicznych lub biochemicznych do redukcji stresu lub uszkodzeń spowodowanych przez utlenianie. Trolox jest nazwą handlową zarezerwowaną dla kwasu 6-hydroksy-2,5,7,8-tetrametylchroman-2-karboksylowego przez spółkę Hoffman-LaRoche. |
Wyższe wartości antyoksydacyjne wykazały także testy TEAC i LPO.
Cząsteczka Oligonol charakteryzuje się wysoką biodostępnością.
Badania wykazały, że po 6 godzinach stężenie polifenoli w osoczu krwi u osób przyjmujących 100 mg Oligonolu jest znacznie wyższe (nawet trzykrotnie) niż u tych przyjmujących 100 mg zwykłego (nieprzetworzonego) ekstraktu z liczi.
Na poniższym wykresie widać zmiany stężenia polifenoli we krwi po zażyciu 100 mg Oligonolu (czerwona linia) i nieprzetworzonego ekstraktu z liczi (żółta linia).
Pomaga kontrolować wagę ciała.
Walka z trzewną tkanką tłuszczową i syndromem metabolicznym.
W 2009 roku Journal of Functional Foods wykazało, że u osób przyjmujących 100 mg Oligonolu dziennie przez 10 tygodni wystąpiła znaczna redukcja trzewnej tkanki tłuszczowej i spadek wagi. Wystąpił u nich także wyższy poziom adiponektyny w osoczu (jej niski poziom ma związek z odpornością na insulinę oraz syndromem metabolicznym) vs placebo.
Badanie z podwójną ślepą próbą i placebo wykazało widoczne na zdjęciu zmniejszenie się ilości tłuszczu między narządami w jamie brzusznej (kolor czerwony) oraz spadek ilości tłuszczu w procentach na wykresie. [VFA - visceral fat area - powierzchnia trzewnej tkanki tłuszczowej.]
Poprawia wydolność organizmu.
Lepsza regeneracja i mniejsze zmęczeniu po treningu.
Badanie z placebo w sposób krzyżowy z pojedynczą ślepą próbą przeprowadzone na 47 sportowcach potwierdziło znaczącą redukcję zmęczenie po ćwiczeniach, zwiększenie wytrzymałości i redukcję markerów prozapalnych (białko c-reaktywne).
Sportowcy podzieleni na dwie grupy przyjmowali tabletki przez 52 dni. Przez 26 dni grupa A zażywała placebo, a grupa B Oligonol. Po 26 dniu grupa A Oligonol, a grupa B Placebo.
Na wykresach widzimy jak poprawiały się (od lewej) zmęczenie powysiłkowe, ból mięśni i ścięgien, ogólnie zmęczenie gdy grupa zamiast placebo zażywała Oligonol.
Poprawia stan skóry przeciwdziałając zmarszczkom i przebarwieniom.
Kilka badań na ludziach wykazało, że Oligonol redukuje brązowe plamy i drobne zmarszczki oraz poprawia elastyczność skóry.
W badaniu na myszach wykazano działanie przeciwzapalne poprzez wpływ hamujący na enzym odpowiedzialny za wydzielanie molekuły prozapalnej - cyklooksygenazy (COX-2).
Na wykresie widać (od prawej) poziom COX-2 bez czynnika zapalnego (TPA), ilość COX-2 po działaniu czynnika zapalnego, oraz zmniejszające się stężenie COX-2 wraz ze wzrostem ilości beta-Oligonolu.
Przeprowadzono badanie poprawy stanu skóry po zastosowaniu Oligonolu. 17 kobiet w wieku 26 - 60 lat przyjmowało 2 razy dziennie po 100 mg Oligonolu.
Badanie wykonano z użyciem Robo Skin Analyzer, urządzenia elektronicznego wyposażonego w kamerę, które umożliwia - oprócz oceny wizualnej - komputerową analizę stanu skóry pacjenta.
Stan skóry sprawdzano trzykrotnie: przed rozpoczęciem, po 4 tygodniach i po 12 tygodniach (na końcu badania).
Przed i po badaniu przeprowadzono ankietę.
Jako kryterium poprawy stanu skóry uznano 10% lub większą redukcję zmian barwnikowych. Zmniejszenie przebarwień zaobserwowano w 29% przypadków (6 z 17 pacjentek).
Podobne kryterium (10% wygładzenie skóry) świadczyło o pozytywnym wpływie Oligonolu na zmarszczki. Zmniejszenie ilości i głębokości zmarszczek zaobserwowano w 47% przypadków (8 z 17 pacjentek). Poprawa będąca efektem kuracji była lepiej widoczna u uczestniczek badania w wieku powyżej 40 lat.
Wpływ na układ sercowo-naczyniowy i krążenie.
Oligonol zmniejsza zdolność płytek krwi do tworzenia skrzepów, zmniejsza ich agregację przez co wspomaga zapobieganie udarom czy zawałom serca. Działanie można porównać do aspiriny, która w małych dawkach działa ochronnie na układ krążenia.
Na wykresie pokazano wyniki badania z podwójną ślepą próbą oraz placebo. Widać procentowo wydłużenie czasu krzepnięcia wywołanego przez ADP i kolagen (cząsteczki aktywujące krzepnięcie w organizmie) w przypadku Oligonolu, który wykazuje znaczący wzrost w porównaniu z pacjentami nieprzyjmującymi preparatu.
Oligonol podnosi poziom tlenku azotu we krwi, powodując rozszerzenie naczyń krwionośnych przez co poprawia się krążenie.
Na zdjęciach z kamery termowizyjnej widać wyraźny wzrost temperatury ciała pod powierzchnią skóry, co oznacza wzrost przepływu krwi spowodowany rozszerzeniem obwodowych naczyń krwionośnych.
Badanie wykonano u 34 letniego mężczyzny. Zdjęcia pokazują temperaturę ciała (od lewej) przed zażyciem oligonolu, po 30 minutach, po 90 minutach od przyjęcia Oligonolu.
____________________________________________________________________________________________________________________________
Zainteresował Cię artykuł? Otrzymuj najświeższe informacje prosto na swój adres e-mail. Zapisz się do naszego Newslettera na stronie głównej.
Kliknij ten link by się zapisać.
Nie lubimy spamu tak jak Ty. Nikomu nie udostępniamy adresów e-mail. Zawsze możesz zrezygnować z otrzymywania wiadomości klikając w link.