Astaksantyna niezwykły karotenoid najsilniejszy przeciwutleniacz

Astaksantyna zwana jest królową karotenoidów. Występuje między innymi w preparacie Bioastin amerykańskiej firmy Cyanotech.

Kliknij by poznać inne preparaty zwierające astaksantynę.

Astaksantyna jest czerwonym (karotenoidowym) barwnikiem roślinnym występującym głównie w algach Haematococcus pluvialis, należy do grupy ksantofili, do której zaliczane są również zeaksantyna oraz luteina występujące w kukurydzy i nagietku. Nadaje ona charakterystyczny kolor mięsu zwierząt (między innymi łososia, krewetek oraz kryla), które żywią się mikroskopijnymi algami. Barwnik nie tylko nadaje kolor ale wydaje się być znaczący dla zdrowia i życia organizmów. Zwierzęta nie potrafią syntezować karotenoidów. Muszą one być podawane z pożywieniem.

Badacze uważają naturalną astaksantynę (pochodzącą z alg występującą głównie jako monoester w konfiguracji przestrzennej 3S;3'S) za silniej działającą w porównaniu do wolnej formy syntetycznej. W badaniach ryby karmione naturalną astaksantyną wykazywały silniejsze zabarwienie niż karmione taką samą ilością suplementu syntetycznego.

Budowa chemiczna astaksantyny. Kluczowe dla działania są grupy hydroksylowe ( -OH).

Astaksantyna jest związkiem o wielokierunkowym działaniu. Najważniejsze wydają się charakteryzujące ją właściwości:

  • jest silnym antyoksydantem neutralizując między innymi tlen singletowy, a w odróżnieniu od pozostałych przeciwutleniaczy nie ma właściwości prooksydacyjnych,
  • jako jedna z niewielu substancji przenika barierę krew-mózg i chroni centralny układ nerwowy przed działaniem wolnych rodników,
  • przenika barierę między układem krwionośnym a siatkówką, zaopatrując oko w przeciwutleniacze, zapobiega stanom zapalnym, poprawia ostrość widzenia,
  • jest skutecznym środkiem przeciwzapalnym, który znajduje zastosowanie między innymi w leczeniu bólów reumatycznych, zespołu cieśni nadgarstka, bólów stawów po wysiłku fizycznym.

Badania wykazały, że naturalna astaksantyna jest 500 razy silniejszym „wymiataczem” tlenu singletowego niż witamina E i 11 razy silniejszym niż naturalny beta-karoten. Wykazano również, iż może ona działać jako naturalny filtr przeciw promieniowaniu UV między innymi zapobiegając uszkodzeniom DNA oraz opóźniać efekty fotostarzenia się skóry. Astaksantyna zastosowana miejscowo może zapobiegać degradacji kolagenu i tworzeniu się zmarszczek będących skutkiem wystawienia na działanie promieni UV oraz zmniejszyć produkcję melaniny o 40% powstawaniu piegów i przebarwień skóry. Badania wpływu doustnej suplementacji astaksantyny na stan i wygląd skóry wykazały poprawę w następujących obszarach: drobne zmarszczki, poziom nawodnienia, odcień skory, elastyczność, gładkość, obrzmienia, plamy i piegi.

Badania nad astaksantyną wciąż trwają ponieważ wykazuje ona wielokierunkowe działanie, aktualnie poza wymienionymi powyżej zastosowaniami znajduje ona miejsce również w:

  • zmniejszeniu ryzyka zawału serca oraz udaru mózgu poprzez niedopuszczenie do osadzania się nadmiaru blaszek miażdżycowych w świetle naczyń krwionośnych,
  • regulacji stężenia tlenku azotu, który ma decydujące znaczenie na pracę serca i całego układu krwionośnego (u chorych z miażdżycą zawartość tlenku azotu jest znacznie mniejsza),
  • ochronie czerwonych ciałek krwi transportujących tlen do organów całego ciała,
  • pobudzaniu produkcji substancji przeciwzakrzepowych, chroni serce, mózg i gruczoły wydzielania wewnętrznego: przysadkę mózgową, grasicę i korę nadnerczy,
  • zmniejszaniu ryzyka chorób nowotworowych,
  • opóźnianiu przemian oksydacyjnych białek, co jest charakterystyczne dla zespołu zmian starczych.

Astaksantyna okazała się również skuteczna w łagodzeniu objawów choroby refluksowej przełyku u pacjentów z żołądkową infekcją Helicobacter pylori. Wykazało to badanie przeprowadzone przez międzynarodowy zespół naukowców z Europy.
Pacjenci cierpiący na niestrawność, u których odnotowano również istnienie zakażenia bakteryjnego Helicobacter pylori, przez okres 4 tygodni przyjmowali 40 mg astaksantyny dziennie w postaci kapsułek. Jednym z najbardziej widocznych efektów terapii było znaczne, bo aż 45% zmniejszenie objawów refluksu mierzonych wg międzynarodowej skali GSRS (Gastrointestinal Symptom Rating Scale). Zmniejszeniu objawów refluksu towarzyszyła również poprawa ogólnego samopoczucia.
Naukowcy przypuszczają, że korzystny wpływ astaksantyny wynika przede wszystkim z jej zdolności antyoksydacyjnych, które odpowiedzialne są za zmniejszanie stresu oksydacyjnego wywoływanego m.in. przez obecność bakterii. Nadmierny stres oksydacyjny i związany z nim rozwój stanów zapalnych może być jedną z przyczyn nasilenia objawów refluksu.

____________________________________________________________________________________________________________________________

Zainteresował Cię artykuł? Otrzymuj najświeższe informacje prosto na swój adres e-mail. Zapisz się do naszego Newslettera na stronie głównej.

Kliknij ten link by się zapisać.

Nie lubimy spamu tak jak Ty. Nikomu nie udostępniamy adresów e-mail. Zawsze możesz zrezygnować z otrzymywania wiadomości klikając w link.