Kompleks Magnifood Terranova pochodzenie, składniki i funkcje
MagniFood to synergicznie działający kompleks składników pochodzenia roślinnego i fitonutrientów.
Ta innowacyjna holistyczna mieszanina opracowana przez TERRANOVA, wykorzystuje wyłącznie bogate w naturalne składniki zioła, warzywa i owoce. Wiele z nich jest liofilizowana bezpośrednio po zbiorach. Każdy składnik MagniFood spełnia co najmniej jedną z następujących funkcji:
poprawia biodostępność i działanie innych składników,
dostarcza synergistycznych enzymów lub kofaktorów dla wszystkich składników zawartych w produkcie,
zwiększa ogólną aktywność produktu,
chroni składniki przed utlenieniem,
poprawia stabilność lub wspiera funkcje produktu.
Składniki roślinne phytoFRESH firmy TERRANOVA są oczyszczane bezpośrednio po zbiorach, następnie bardzo szybko zamrażane i poddawane procesowi liofilizacji.
W odróżnieniu od standardowych metod suszenia, które mogą powodować rozkład cennych związków chemicznych oraz zaburzać delikatną równowagę biochemiczną roślin, liofilizacja świeżych składników roślinnych pozwala zachować ich potencję i równowagę, a nawet aktywność enzymatyczną.
Innymi słowy – liofilizowany materiał roślinny firmy Terranova to skoncentrowana wersja tego, co znajduje się w świeżych roślinach.
Stabilizowane otręby ryżowe:
- zawierają ponad 100 znanych antyoksydantów, w tym tokotrienole, tokoferole, kwas alfa liponowy (który również regeneruje antyoksydanty, takie jak witaminy C i E), koenzym Q10 oraz liczne karotenoidy,
- stężenie tokotrienoli, znanych m.in. z właściwości przeciwnowotworowych w stabilizowanych otrębach ryżowych stosowanych przez Terranova przewyższa stężenie tokoferoli,
- posiadają właściwości enzymów antyoksydacyjnych – dysmutazy ponadtlenkowej (SOD), peroksydazy i katalazy,
- są źródłem koenzymu Q10 oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zwiększają wchłanialność CoQ10,
- są źródłem witamin z grupy B, jak również ich czynnych metabolitów i innych składników odżywczych poprawiających działanie i biodostępność witamin z grupy B (w tym magnezu i cynku),
- są źródłem składników mineralnych, które organizm często traci w warunkach stresu (takich, jak magnez, potas, cynk i żelazo),
- zawierają zarówno rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny błonnik, który poprawia ogólne działanie probiotycznych bakterii w utrzymaniu dobrego zdrowia przewodu pokarmowego. Szczególne znaczenie dla działania dobroczynnych bakterii ma zawartość fruktooligosacharydów (FOS) w stabilizowanych otrębach ryżowych. Fruktooligosacharydy są rodzajem niestrawnych węglowodanów, które działają jako prebiotyk (czyli substancja wzmacniająca siłę i działanie tych dobroczynnych bakterii)
- zmniejszają wydalanie wapnia wraz z moczem.
Trawa zielonego jęczmienna:
- źródło bardzo ważnego enzymu antyoksydacyjnego, dysmutazy ponadtlenkowej (SOD), jak również antyoksydacyjnych witamin, minerałów i karotenoidów,
- bogate źródło chlorofilu, który jest szczególnie ważny dla zdrowia, ponieważ jest molekularnie identyczny z hemoglobiną; różnica polega na tym, że zamiast żelaza chlorofil zawiera magnez,
- wpływa na zdrową równowagę flory bakteryjnej w jelitach,
- źródło chromu i dodatkowo kilkunastu składników odżywczych wspomagających chrom w jego oddziaływaniu na równowagę glikemiczną, w tym magnezu, wanadu i cynku,
- zawiera żelazo i kwas foliowy (niezbędnego do wytwarzania hemoglobiny),
- źródło łatwostrawnego białka,
- zawiera szereg silnych enzymów antyoksydacyjnych (m.in. dysmutazę nadtlenkową), które nie tylko hamują oksydację lipidów, ale również mogą wspierać prawidłową detoksykację wątroby i komórek.
Owoce rokitnika:
- stanowią jedno z najbogatszych naturalnych źródeł antyoksydacyjnych składników odżywczych, takich jak koenzym Q10, witaminy C i E, a także flawonoidów, karotenoidów (w tym likopenu, zeaksantyny i beta karotenu) oraz koenzymu Q10,
- Rokitnik jest również znany z wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-7, które są bardzo cenione ze względu na ich możliwe zastosowania dla poprawy zdrowia i urody,
- Zarówno owoce jak i liście rokitnika są przedmiotem zachęcających badań wskazujących na ich potencjalne właściwości wspierające wątrobę.
Korzeń kurkumy:
- naturalnie występujące w korzeniu kurkuminoidy są jednym z najsilniejszych znanych człowiekowi substancji o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym,
- zmniejsza reakcję organizmu w wyniku zetknięcia z alergenami,
- wykazuje działanie przeciwnowotworowe,
- wspiera funkcje i zdrowie wątroby,
- wspiera proces detoksykacji m.in. poprzez wzmacniać działanie dwóch enzymów, a mianowicie S-transferazy glutationowej i transferazy glukuronylowej UDP.
Jagoda Acai:
- Acai to owoc o jednym z najwyższych wskaźników ORAC (określającego możliwości antyoksydacyjne),
- zawiera znaczące ilości witaminy C, witaminy E (tokoferoli i tokotrienoli), koenzymu Q10, a także antocyjanidyn,
- działa wspierająco na układ sercowo-naczyniowy,
- 40% suchej masy jagód Acai to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe,
- które ułatwiają wchłanianie koenzymu Q10,
- dostarczają w odpowiednich proporcjach cynk oraz miedź,
- są źródłem błonnika pokarmowego.
Liście zielonej herbaty:
- zawierają duże ilości silnych polifenoli antyoksydacyjnych, a zwłaszcza galusanu epigallokatechiny (EGCG),
- niezwykle bogate źródło manganu,
- wykazuje hamujące działanie na oksydację lipidów,
- wspiera funkcje wątroby,
- wpływa na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Jeżyny:
- należą do grupy owoców o najwyższych wskaźnikach ORAC
- są też bogatym źródłem flawonoidów, antocyjanidyn i karotenoidów (zwłaszcza zeaksantyny, luteiny, beta karotenu i kryptoksantyny).
Rzeżucha:
- uznawana za „super pokarm”, ze względu na obecność wielu bardzo ważnych składników odżywczych. Najistotniejsze są wśród nich flawonoidy, glukozynolany (przekształcające się na izotiocyjaniany), witaminy A i C, kwas foliowy, witamina K, wapń oraz żelazo,
- zawiera znacząco duże ilości karotenoidów antyoksydacyjnych luteiny i zeaksantyny,
- wspiera detoksykację (głównie zasługa glukozynolanów).
Nasiona granatu:
- Owoc granatu zawiera liczne związki antyoksydacyjne, takie jak antocyjanozydy, katechiny i karotenoidy przyczyniające się do jego wysokiego wskaźnika ORAC.
Jarmuż:
- bogate źródło składników odżywczych wspierających oczy, takich jak karotenoidy antyoksydacyjne (luteina i zeaksantyna),
- wzmacnia integralność tkanki łącznej,
- wspiera detoksykację poprzez zawarty bogaty w siarkę sulforafan oraz 3-karbinol indolowy.
Żurawina:
- badania wskazują, że żurawina może mieć najwyższe stężenie fenoli antyoksydacyjnych wśród wszystkich popularnych owoców,
- najszerzej znana dzięki jej zastosowaniu do utrzymywania zdrowia przewodów moczowych.
Liść karczocha:
- wspiera zdrowie wątroby i pęcherzyka żółciowego,
- ułatwia trawienie tłuszczów,
- wykazuje pozytywny wpływ na przepływ żółci oraz działanie kwasów żółciowych, o których wiadomo, że ułatwiają wchłanianie koenzymu Q10.
Korzeń Rhodiola:
- posiada znaczące właściwości adaptogenne,
- wspiera funkcje układu nerwowego i zdrowie psychiczne,
- ma znaczenie dla prawidłowego działania neuroprzekaźników,
- zwiększa wydajność umysłu,
- wpływa znacząco na poprawę odporności,
- wspiera prawidłowy metabolizm energii i zwiększa wytrzymałość fizyczną.
Żeń-szeń syberyjski:
- jeden z najszerzej zbadanych adaptogenów,
- może wywierać pozytywny wpływ na zdrowie układu nerwowego oraz nadnerczy,
- wspiera prawidłowy metabolizm energii.
Korzeń witanii ospałej (Ashwagandha):
- ma znaną historię wykorzystywania jej właściwości adaptogennych,
- może pozytywnie oddziaływać na zdrowie układu nerwowego.
Ziarna Avena sativa (owsa zwyczajnego):
- historycznie uważane za jeden z najcenniejszych toników dla mężczyzn,
- bogate źródło witamin z grupy B oraz składników mineralnych wspierających działanie tych witamin,
- wspiera funkcje układu nerwowego,
- w obszarze układu nerwowego przedstawia idealną synergię działania z magnezem
Kwiaty oraz liście lucerny:
- lucerna to jedna z najbardziej odżywczych roślin w przyrodzie,
- jest źródłem witamin B (oraz magnezu, który poprawia ich wykorzystanie) oraz innych składników odżywczych, które mogą pomagać w utrzymaniu dobrego zdrowia nerwów,
- dostarcza organizmowi pigmentów roślinnych, takich jak chlorofil i karotenoidy, witamin, minerałów, błonnika, białek, izoflawonów i steroli,
- wpływa na zdrowie kości (jest bogatym źródłem witaminy K, wapnia, magnezu i boru)
- to bogate źródło fitoestrogennych izoflawonów oraz magnezu, takie połączenie wspiera zdrowie kobiet cierpiących na objawy przedmiesiączkowe.
Liście pietruszki:
- Natka pietruszki jest źródłem witamin z grupy B (zwłaszcza folianów) oraz dostarcza organizmowi licznych składników odżywczych wspierających ich działanie – potasu, magnezu, wapnia, witaminy C oraz żelaza (które organizm szybko traci w warunkach obciążenia fizycznego),
- stosowana powszechnie jako tonik dla zdrowia układu moczowego,
- dostarcza dużej ilości ochronnych flawonoidów, a zwłaszcza apigeniny stanowiącej przedmiot szerokich badań nad wspieraniem zdrowia prostaty.
Liść mniszka:
- jedna z najbardziej odżywczych roślin w przyrodzie,
- stanowi roślinne źródło witamin B i składników odżywczych wspierających witaminy B, takich jak potas, żelazo, wapń i magnez,
- zawiera karotenoidy i inne prozdrowotne fitonutrienty,
- znany jest ze swojej roli w detoksykacji i utrzymywaniu zdrowia wątroby.
Korzeń mniszka:
- uważany jest za jedną z najbardziej użytecznych roślin dla utrzymania zdrowia wątroby i równowagi płynów w tkankach, co jest szczególnie ważne w premenstrualnej fazie cyklu,
- poprawia przepływ żółci co utrudnia gromadzenie się pewnych toksyn.
Sok z buraków i botwinka:
- zawierają duże ilości witaminy C i różne witaminy z grupy B, są szczególnie bogate w foliany,
- dostarczają potasu, żelaza, cynku, miedzi i manganu,
- są dobrym źródłem inuliny – prebiotycznego i wzmacniającego odporność oligosacharydu,
- sok z buraków dostarcza betalain, trimetyloglicyny, azotanów,
- botwinka dodatkowo zapewnia duże ilości karotenoidów, a zwłaszcza luteiny i zeaksantyny.
Pestki dyni:
- to jedno z najbogatszych naturalnych źródeł cynku (w odpowiednim stosunku do miedzi), który organizm bardzo łatwo traci w warunkach stresu psychicznego. Zawierają również duże ilości innych cennych składników odżywczych, takich jak magnez i żelazo,
- wymienione składniki mineralne wykazują zasadniczą rolę w oddziaływaniu chromu na równowagę glikemiczną,
- zawierają duże ilości niektórych kwasów tłuszczowych uzupełniających działanie cynku na zdrowie tkanki prostaty.
Acerola:
- jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C (wykazano na przykład, że sok z aceroli zawiera 30 razy więcej witaminy C niż sok pomarańczowy),
- ten karaibski owoc dostarcza również organizmowi znaczących ilości antyoksydacyjnych polifenoli, takich jak proantocyjanidyny oraz cyjanidyno-3-ramnozydy,
- zawiera duże stężenie karotenoidów.
Głóg:
- jedno z najbogatszych w przyrodzie źródeł witaminy C, jej stężenie w głogu jest stukrotnie większe niż w pomarańczach. Głóg dostarcza również uzupełniających polifenoli antyoksydacyjnych, takich jak antocyjaniny i proantocyjanidyny, a także szereg karotenoidów,
- głóg z tak wysoką zawartością witaminy C znacząco poprawia wykorzystanie żelaza przez organizm.
Spirulina:
- Plankton spirulina jest jednym z najbogatszych w przyrodzie źródłem pigmentów roślinnych (takich jak chlorofil, karotenoidy i fikocyjaniny) oraz łatwostrawnych białek (zwykle powyżej 55%), a także witamin i minerałów, kwasów tłuszczowych i innych związków ważnych dla życia,
- ten gatunek mikroalg zawiera liczne składniki odżywcze o właściwościach, które zarówno uzupełniają jak i chronią witaminę E w organizmie. Najbardziej znanym nutrientem jest niebieski pigment spiruliny, fikocyjanina będąca silnym, rozpuszczalnym w wodzie, wymiataczem wolnych rodników peroksydazy lipidowej (witamina E jest silnym wymiataczem peroksydazy lipidowej rozpuszczalnym w tłuszczach),
- dostarcza organizmowi wielu minerałów śladowych, witamin i innych składników odżywczych wspomagających cynk w jego funkcjach biologicznych,
- zawiera również znaczące ilości dysmutazy ponadtlenkowej (SOD), enzymu zależnego od cynku, który ma podstawowe znaczenie dla ochrony organizmu przed niektórymi wysoce destrukcyjnymi postaciami wolnych rodników,
Nasiona fenkułu:
- stosowane w wielu kulturach jako tonik trawienny,
- działają łagodząco na przewód pokarmowy i wspierają funkcje jelit.
Kłącze i korzeń imbiru:
- wspiera prawidłowe funkcje trawienne żołądka, a także wykazuje łagodzące działanie na przewód pokarmowy,
- odpowiednia funkcja trawienna żołądka poprawia wchłanialność m.in. składników mineralnych,
- działanie korzenia imbiru na różne szkodliwe mikroorganizmy została dość dobrze udowodniona. Właściwości rozgrzewające imbiru i jego powszechne stosowanie dla poprawy stanu zatok oraz zwalczania nudności sprawiają, że imbir jest wszechstronnym środkiem do stosowania w sezonie przeziębień.
Ziarna kardamonu:
- Podobnie jak w przypadku fenkułu, ostre w smaku i aromatyczne ziarna kardamonu używane są od starożytności jako środek wiatropędny i trawienny,
- zawiera związki mające opinię wspierających zdrowie woreczka żółciowego.
Korzeń gencjany:
- Silnie gorzkie w smaku związki występujące w korzeniu gencjany kojarzone są z ich powszechnym stosowaniem jako toniku dla żołądka i całego przewodu pokarmowego oraz jako środka poprawiającego przepływ żółci.
Korzeń łopianu:
- Łopian jest jedną z najcenniejszych roślin z punktu widzenia właściwości prebiotycznych. Korzeń łopianu zawiera bardzo duże ilości fruktooligosacharydów (FOS), co sprawia, że jest jednym z najużyteczniejszych środków do wzmacniania działania dobroczynnych bakterii. Jeden z głównych prebiotycznych związków występujących w łopianie, inulina, poprawia również funkcje odpornościowe,
- historyczne stosowanie łopianu na skórę może wynikać z kilku czynników, w tym z jego właściwości przeciwbakteryjnych, działania inuliny poprawiającej odporność, oraz potencjalnej roli łopianu w stymulowaniu wewnętrznego oczyszczania.
- W tradycyjnej medycynie chińskiej łopian stosowano od stuleci do oczyszczania organizmu i odtruwania krwi.
Olej lniany:
- Zawiera wyjątkowo duże ilości kwasu alfa linolenowego będącego kwasem tłuszczowym Omega-3 i idealnym tłuszczem kompensującym zbyt wysoki poziom kwasów tłuszczowych Omega-6 w typowej zachodniej diecie.
Olej z nasion konopi:
- charakteryzuje się niezwykle wysokim wskaźnikiem zawartości tłuszczów nienasyconych do nasyconych oraz jednym z lepszych profili roślinnych kwasów tłuszczowych Omega-3. Posiada do tego przyjemny, orzechowy smak, co czyni go znakomitym olejem spożywczym.
Oliwa z oliwek:
- Ogromna większość oliw z oliwek składa się z jednonienasyconych tłuszczów Omega-9. Uważa się, że potencjalna wartość oliwy z oliwek w "diecie zdrowego serca" bierze się z połączenia wysokiej zawartości antyoksydacyjnych polifenoli i zdolności konkurowania z tłuszczami Omega-6 bez wywierania negatywnego wpływu na tłuszcze Omega-3.
Olej z nasion ogórecznika:
- Jedno z najbogatszych źródeł kwasu tłuszczowego GLA (gamma linolenowego), który z kolei jest znany jako popularny środek wspomagający zdrowie hormonalne kobiet, zdrowie skóry i mający wiele innych zastosowań.
Olej z otrębów ryżowych:
- Zawiera znacząco duże ilości związków antyoksydacyjnych, takich jak tokotrienole, tokoferole i gamma oryzanol.
Oliwa z owoców rokitnika:
- Unikat w sensie zawartości roślinnych kwasów tłuszczowych Omega-7, które stają się coraz bardziej popularne jako środek poprawiający zdrowie i urodę,
- Zawiera znaczące ilości antyoksydacyjnych polifenoli.
Olej z nasion rokitnika:
- Oprócz dużej ilości antyoksydantów fenolowych zawiera doskonale zbilansowane ilości kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6.
Liść pokrzywy:
- Doskonałe źródło zarówno wapnia jak i magnezu. Ponadto, dostarcza kilku składników odżywczych znanych z tego, że wzmacniają działanie oraz biodostępność wapnia w organizmie (w szczególności w kościach), takich jak bor, witamina K, witamina D, krzem, cynk oraz witamina C,
- bardzo dobre źródło minerałów wspierających równowagę glikemiczną – chromu, cynku i magnezu,
- minimalizuje stan zapalny w obrębie stawów i układu oddechowego,
- wspomaga utrzymywanie właściwego poziomu (dobrego) cholesterolu HDL i trójglicerydów,
- wspiera integralność tkanki łącznej w naczyniach krwionośnych,
- badania naukowe wskazują, że mrożone na sucho liście pokrzywy mogą wspierać właściwą reakcję na alergeny środowiskowe, szczególnie ze strony tkanki układu oddechowego. Jest za to paradoksalnie odpowiedzialna zawarta w pokrzywie histamina,
- jest bogatym źródłem żelaza i chlorofilu co korzystnie wpływa na profil krwi,
- zawiera kilka składników odżywczych niezbędnych do utrzymania zdrowia stawów. Niektóre z nich (bor, krzem, wapń, witamina C i witamina K) bardziej przyczyniają się do integralności strukturalnej, zaś inne (jak np. selen i witamina C) zapewniają ochronę antyoksydacyjną przed wolnymi rodnikami, które w innej sytuacji mogłyby oddziaływać negatywnie na stan stawów.
Kiełki skrzypu wiosennego:
- zawiera wapń i wiele składników wspierających działanie wapnia, w tym krzem, magnez, witaminę D, witaminę C i siarkę. Szczególne znaczenie ma zawartość krzemu, niezbędnego do wytworzenia swego rodzaju "kleju" utrzymującego integralność tkanki kostnej,
- bogaty w wiele składników odżywczych dla zdrowia oraz integralności skóry, włosów i paznokci.
Surowe, łuskane ziarno kakaowca:
- wyjątkowo bogate źródło chromu i magnezu oraz witamin z grupy B, które razem wykazują synergię działania w osiąganiu równowagi glikemicznej organizmu,
- flawonoidy katechina i epikatechina znajdujące się w surowym kakao są już od długiego czasu badane pod kątem silnych właściwości wymiatających wolne rodniki. Jednakże najnowsze odkrycia obejmują również rolę flawonoli zawartych w kakao jako silnie wspierających zdrowe działanie sieci naczyń krwionośnych w tkance skóry.
Szyszki chmielu:
- Badania wskazują, że szyszki chmielu mogą oddziaływać hamująco na pewne związki chemiczne powiązane z zapaleniem stawów, w tym w szczególności na enzym COX-2.
Bakopa drobnolistna:
- najbardziej znana, jako roślina wspomagająca właściwe funkcjonowanie mózgu
- wykazuje działanie hamujące na związki zapalne, w tym enzym COX-2 i lipooksygenazę,
- badania wskazują również, że działanie antyoksydacyjne bakopy może mieć znaczenie dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego,
- roślina ta jest również stosowana w medycynie ajurwedyjskiej do poprawy zdrowia układu oddechowego.
Liść rozmarynu:
- wykazuje działanie hamujące na enzym zapalny COX-2,
- ze względu na zawartość olejków lotnych, rozmaryn jest również powszechnie używany do utrzymywania zdrowia zatok,
- zawierając bardzo silne związki antyoksydacyjne stanowi wsparcie dla zdrowia układu sercowo naczyniowego.
Kwiat dzikiego bzu:
- zawartość przeciwzapalnych flawonoidów oraz przypuszczalne korzystne działanie na wydzielinę oskrzeli zdaje się uzasadniać stosowanie kwiatu dzikiego bzu do wspierania układu oddechowego w walce z alergenami,
- flawonoidy i kwasy fenolowe zawarte w kwiatach dzikiego bzu działają wzmacniająco na układ odpornościowy,
- może ułatwiać wydzielanie śluzu z oskrzeli i działać napotnie (co ułatwia usunięcie wirusa z organizmu).
Jagody z gatunku Rubus:
- mają bardzo wysoki wskaźnik ORAC, przy czym najbardziej widoczne w ich zawartości są silnie antyoksydacyjne flawonoidy i karotenoidy. W owocach jest również bardzo dużo luteiny i alfa karotenu.
Owoc borówki:
- oprócz obfitości witaminy C oraz manganu, borówki są szczególnie znane z dużej zawartości antocyjanozydów, flawonoidów, które badano pod kątem szeregu zastosowań zdrowotnych. Między innymi, flawonoidy te (dostarczające dużych ilości barwnika błękitnej purpury charakterystycznej dla borówek) mogą odgrywać znaczącą rolę we wspieraniu struktury kolagenu, tkanki łącznej, układu krążenia oraz zdrowia oczu,
- antocyjanozydy (borówki zawierają ich największą ilość spośród znanych roślin; ich przeciętna zawartość w suszonych owocach wynosi około 2,9%, w porównaniu do 4,3% w mrożonych na sucho owocach stosowanych przez Terranova) pobudzają wytwarzanie mukopolisacharydów stanowiących ważny element budowy tkanki skóry. Wykazują również działania wymiatające wolne rodniki.
Szpinak:
- doskonałe źródłem składników odżywczych, takich jak karotenoidy (zwłaszcza luteiny i zeaksantyny), witamin K i C, kwasu foliowego i manganu.
Wąkrota azjatycka (Gotu kola):
- Związki zawarte w wąkrocie azjatyckiej wykazują właściwości ważne dla integralności i leczenia skóry, w szczególności wzmacniania produkcję kolagenu i wytrzymałość tkanki łącznej na rozciąganie.
Dzięgiel chiński:
- najprawdopodobniej najlepszy tonik dla pań, od wieków stosowany w Chinach dla utrzymywania zdrowia hormonalnego kobiet.
Kiełki soi:
- zawierają duże ilości izoflawonów fitoestrogennych, takich jak genisteina i daidzeina.
Nasiona kozieradki:
- szczególnie bogate w izoflawony fitoestrogenne oraz związki o właściwościach fitoprogesteronu.
Opornik łatkowaty (Kudzu):
- bogate źródło izoflawonów fitoestrogennych, takich jak pueryna, genisteina i daidzeina.
Żywica kadzidłowca:
- badania wskazują, że związki znajdujące się w żywicy kadzidłowca mogą wspomagać organizm w utrzymywaniu prawidłowej reakcji przeciwzapalnej i krążeniowej w tkance łącznej.
Łodyga i liść selera:
- obfite źródłem antyoksydantów wymiatających wolne rodniki,
- zawiera wiele składników odżywczych biorących udział w utrzymywaniu integralności strukturalnej tkanki stawów (takich jak mangan, molibden, witamina C i witamina K).
Owoce cytryńca chińskiego (schizandry):
- badania wykazują, że cytryniec chiński może odgrywać dobroczynną rolę zarówno w Fazie I jak i II procesów detoksykacji wątroby,
- ponadto owoce te zapewniają wątrobie znaczącą ochronę antyoksydacyjną.
Korzeń pokrzywy:
- badania wskazały na potencjalną wartość korzenia pokrzywy dla zdrowia prostaty. Pewne mocne dowody wskazują na hamujące oddziaływanie na nadmierne wiązanie dihydrotestosteronu (DHT) w komórkach.
Kwiat opuncji:
- hamuje nadmierną aktywność enzymów 5-alfa reduktazy i aromatazy, które mają negatywny wpływ na zdrowie prostaty,
- ogranicza peroksydację lipidów.
Znamię kukurydzy:
- stosowane historycznie do utrzymania zdrowia przewodów moczowych. Mimo, że główny punkt zainteresowania stanowi tu kwas maizenowy, inne składniki znamion również mogą mieć znaczenie zdrowotne.
Korzeń traganka:
- historycznie stosowany do wzmacniania odporności,
- badania wskazują, że roślina ta może wspierać utrzymywanie zdrowia białych krwinek oraz wysokiej aktywności interferonu.
Owoce bzu czarnego:
- badania wskazujące na potencjalną wartość czarnego bzu dla wspierania odporności w przypadkach grypy sprawiły, że czarny bez stał się jednym z najpopularniejszych suplementów odpornościowych. Szczególnie istotna w tym względzie jest zawartość i jakość flawonoidów w tej roślinie.
Główka czosnku:
- wiele badań wykazuje, że zawartość związków siarki w czosnku czyni go aktywnym w zwalczaniu szeregu szkodliwych mikroorganizmów, co uzasadnia powszechne stosowanie czosnku do wzmacniania odporności,
- wspomaga utrzymanie prawidłowej gospodarki lipidowej i krążenia,
- wykazuje silne działanie antyoksydacyjne.
Korzeń mahonii ostrolistnej:
- obfituje w składniki o dowiedzionym naukowo działaniu na szereg patogenów. Badania wskazują również na możliwość stosowania mahonii w rekonwalescencji po niektórych infekcjach.
Korzeń osha (Ligusticum porteri):
- używano historycznie do utrzymywania w zdrowiu układu oddechowego i błon śluzowych. Związki zawarte w osha mogą też zwalczać niektóre mikroorganizmy. Często przytacza się właściwości napotne tej rośliny, które mogą mieć znaczenie dla wzmocnienia odporności.
- Grzybnia grzybów maitake (żagwicy listkowatej, Grifola frondosa):
- polisacharydy występujące obficie w grzybni maitake (beta glukany) wzmacniające odporność. Chociaż polisacharydy te występują w dużych ilościach również w innych gatunkach grzybów i roślin, beta glukany w maitake są prawdopodobnie najlepiej zbadane.
Owoc pieprzu kajeńskiego:
- oprócz działania przeciwbakteryjnego, pieprz kajeński może poprawiać stan zdrowia zatok i działać jako środek napotny w sytuacji, kiedy zaatakowany zostaje układ odpornościowy.
Sok z trawy pszenicznej:
- bogate źródło chlorofilu, karotenoidów, witamin, minerałów i enzymów ochronnych takich jak dysmutaza ponadtlenkowa SOD.
Grzybnia grzybów reishi (lakownica żółtawa, Ganoderma lucidum):
- nazywane często "grzybami nieśmiertelności", reishi są przedmiotem badań ich znaczenia dla wspierania zdrowia układu sercowo-naczyniowego, wątroby i innych organów.
Grzybnia grzybów shitake (twardnik japoński, Lentinula edodes):
- Chociaż większość właściwości zdrowotnych grzybów shitake przypisuje się zawartemu w nich polisacharydowi zwanemu lentinianem, shitake są najbogatszym znanym źródłem silnego antyoksydantu Lergotioneiny, obfitując również w eritadeninę (badaną pod kątem jej dobroczynnych właściwości dla serca.
Wiśnie Montmorency:
- oprócz zawartości potasu, magnezu, wapnia i witamin z grupy B, wiśnie montmorency stanowią bogate źródło naturalnej melatoniny,
- to szczególnie bogate źródło flawonoidów antocyjaninowych, które oprócz właściwości antyoksydacyjnych wspierają prawidłowe reakcje przeciwzapalne,
- w wiśniach występują również bardzo duże ilości innych antyoksydantów – witamin C oraz E, a także karotenoidów.
Maczużnik (cordyceps):
- historycznie używano dla jego właściwości adaptogennych. Wzmacnia on wytrzymałość, prawidłowy metabolizm energii, tolerancję na ćwiczenia i poprawia wykorzystanie tlenu,
- wspiera regulację gospodarki lipidowej,
- wzmacnia układ odpornościowy.
Żeń-szeń pięciolistny:
- jeden z najlepiej zbadanych adaptogenów, żeń-szeń pięciolistny może wzmacniać funkcje nadnerczy i metabolizm energii.
Liście oliwki:
- badania wskazują, że liście oliwki mają znaczące działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze,
- są bardzo bogatym źródłem antyoksydantów i mogą być pomocne w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.
Liście kolendry:
- zawierają duże ilości chlorofilu, witamin i minerałów,
- jak wykazują badania – wspierają naturalną zdolność organizmu do usuwania metali ciężkich.