Folian Aktywny Kwas Foliowy 60 tabletek Naturell

Naturell Folian Aktywna postać kwasu foliowego L-metylofolian wapnia

Foliany w formie nie wymagającej przetwarzania w organizmie biorównoważne z występującymi naturalnie w pokarmach.

Opakowanie: 60 tabletek

Naturell,

marka:

Cena: 22,67 zł

Chwilowo niedostępny

Produkt chwilowo niedostępny

Powiadom o dostępności

Działanie:

Aktywny kwas foliowy pozwala na skuteczną suplementację tego składnika u wszystkich pacjentów.
Niestety część populacji (nawet 30-50% wszystkich ludzi) z powodu mutacji genu o nazwie MTHFR nie może zamienić przyjętego kwasu foliowego (zwykle zdolność ta jest obniżona nawet do 70%) w aktywną formę tetrahydrofolianu i w efekcie skazana jest na niedobory tej ważnej witaminy.
Badania naukowe potwierdzają obniżoną zawartość aktywnych folianów we krwi co wskazuje na zaburzenia jego metabolizowania.(1,2)

Przyjmowanie aktywnej formy pozwala uzupełnić niedobory kwasu foliowego niezależnie od naszego genomu.

Literatura:

1. Karowicz-Bilińska A., Nowak-Markwitz E., Opala T., Oszukowski P., Poręba R., & Spaczyński M. (2014). Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania witamin i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących. Ginekologia Polska, 85, 395-399.
2. Seremak-Mrozikiewicz A., Barlik M., Borowczak P., [et al.]. The frequency of 677C>T polymorphism of MTHFR gene in the Polish population. Arch Perinatal Med. 2013, 19, 12-18.

Dawkowanie:

1 tabletka dziennie

Dawka może być modyfikowana przez lekarza u kobiet w ciąży.

Skład:

1 tabletka zawiera:
L-metylofolian wapnia: w tym kwas foliowy 400 ug (200 %*)

* procent realizacji referencyjnych wartości spożycia

Składniki: substancje wypełniające: fosforany wapnia (fosforan diwapniowy); celuloza mikrokrystaliczna, żel celulozowy; L-metylofolian wapnia; substancje glazurujące: kwasy tłuszczowe (kwas stearynowy), dwutlenek krzemu, hydroksypropylometyloceluloza, sole magnezowe kwasów tłuszczowych (stearynian magnezu), glikol polietylenowy.
Może zawierać śladowe ilości ryb i ich produktów pochodnych.