W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".
Zamówienia telefoniczne i konsultacje online: (32) 328 85 14
Solgar Fitosterole Kompleks roślinny suplement wspomagający redukcję cholesterolu o potwierdzonych efektach działania
Fitosterole to związki pochodzenia roślinnego, które budową przypominają cholesterol (w produkcie Solgar ich źródłem jest soja).
Fitosterole występują w takich produktach spożywczych jak: pieczywo pełnoziarniste, rośliny strączkowe, nasiona, owoce, warzywa i oleje roślinne.
Ze względu na małe ich ilości w tych produktach dieta, która nie jest wzbogacona w fitosterole nie wystarcza niestety do obniżenia cholesterolu.
Na rynku są dostępne produkty wzbogacone w fitosterole - dodaje się je do margaryny, jogurtów i napojów jogurtowych. Produkty mleczne mogą nie być odpowiednie dla wszystkich, a dla uzyskania efektu obniżenia cholesterolu należałoby spożywać kilka porcji tych produktów dziennie.
Dla zobrazowania: aby uzyskać 1 gram fitosteroli z pożywienia należałoby zjeść kilka kilogramów warzyw i owoców.
Opakowanie: 100 kapsułek
Chwilowo niedostępny
Fitosterole blokują wytwarzanie cholesterolu w jelitach poprzez szybsze przyłączanie się do receptorów cholesterolowych i ich blokowanie. Dzięki temu zamiast cholesterolu wchłaniane są fitosterole.
Fitosterole redukują stężenie cholesterolu całkowitego i "złego cholesterolu" LDL, ale co istotne nie obniżają poziomu "dobrego cholesterolu" HDL.
Badania kliniczne:
Fitosterole roślinne mogą obniżać poziom:
Cholesterolu całkowitego o 6-15%
Cholesterolu LDL (złego) o 8-15%
UWAGA! Przy obniżeniu poziomu cholesterolu o 10% zmniejsza się ryzyko chorób krążenia!
Na przykład: osoba w wieku 40 lat, która obniży poziom cholesterol całkowitego o 10% zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej o 54% w wieku 50 lat o około 40% w wieku 60 lat o około 30%.
Badania nad fitosterolami są prowadzone od ponad 50 lat i stwierdzono, że są one bezpieczne i nie powodują skutków ubocznych.
Na podstawie badań różnych porcji fitosteroli, ustalono zalecane spożycie na poziomie 2 gramów fitosteroli dziennie dla uzyskania optymalnego efektu fizjologicznego, który obserwowany jest już w ciągu pierwszych 3 tygodni stosowania.
Obecnie prowadzi się badania z przyjmowaniem fitosteroli na wielu obszarach np. najnowsze dowody wskazują, że najliczniejszy fitosterol beta-sisterol może działać wspomagająco w łagodnym przeroście prostaty i zmniejszać stany zapalne w reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Obiecująco wyglądają wyniki badań wskazujące na pomocne działanie fitosteroli w regulacji poziomu cukru we krwi u diabetyków, a także te, które sugerują, że fitosterole mogą hamować rozwój raka piersi i okrężnicy.
Potrzebne są jednak dalsze badania w celu dokładnego wyjaśnienia mechanizmów dających taki wynik badań.
2 kapsułki 2 razy dziennie.
Fitosterole teoretycznie można przyjmować ze statynami.
Badania potwierdziły bezpieczeństwo takiego połączenia.
Pacjenci zażywający leki na obniżenie stężenia cholesterolu powinni spożywać produkt wyłącznie pod kontrolą lekarza.
Środek spożywczy może nie być odpowiedni w żywieniu dzieci w wieku poniżej 5 lat, dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią.
4 kapsułki zawierają:
Kompleks fitosterolowy (sterole roślinne z soi) 2000 mg
Łącznie estry sterolowe (w tym beta-sitosterol, stigmasterol, kampesterol, brassikasterol) 1800 mg