Czarnuszka olej z nasion czarnuszki 100 ml

Czarnuszka znana również jako czarny kminek egipski, od wieków ceniona jest ze względu na charakterystyczny, dość intensywny, pieprzno-korzenny smak. Sprawia to, że stosowana jest również jako przyprawa.

O popularności i wielości zastosowań oleju z czarnuszki przesądza jego skład.
Zawiera on m.in.: olejki eteryczne, saponiny oraz witaminy (głownie E, biotynę i β-karoten, B1, B2, B3 oraz B7), ale również nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym zwłaszcza kwasy linolowy i linolenowy.
Olej z czarnuszki jest tłoczony na zimno dzięki czemu zachowuje wszystkie substancje aktywne.
Może być używany zarówno do picia jak i do masażu.

Opakowanie: Butelka 100 ml

EkaMedica,

marka:

Cena: 22,66 zł

Chwilowo niedostępny

Produkt chwilowo niedostępny

Powiadom o dostępności

Działanie:

Olej z czarnuszki wzmacnia naturalne mechanizmy odpornościowe.
Zawarte w niej związki wzmacniają układ odpornościowy, pobudzając m.in. syntezę interferonu czy wzrost ilości limfocytów i makrofagów stojących na straży naszego zdrowia.
Czarnuszka, podobnie jak witamina C posiada właściwości antyhistaminowe, co korzystanie wpływa na zmniejszenie symptomów alergii.
Olej z czarnuszki posiada również silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne.
Wspomaga również leczenie chorób skórnych np. trądziku.

Dawkowanie:

Na zimno, bezpośrednio, 1 łyżeczka (5ml) dziennie.

Porcja dzienna 5 ml zawiera 2,58 g kwasu linolowego (omega 6) oraz 1,41 g kwasu oleinowego (omega 9).

Skład: Olej z nasion czarnuszki (Nigella sativa), w tym kwas linolowy (LA), kwas oleinowy (OA).

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Tłuszcz: 100 g
w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone: 17 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 25 g
w tym:
kwas oleinowy (OA): 23 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 58 g
w tym:
kwas linolowy (LA): 55 g
Węglowodany: 0 g
Cukry: 0 g
Białko: 0 g
Sól: 0 g