W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".
Zamówienia telefoniczne i konsultacje online: (32) 328 85 14
BLF 100 preparat w postaci proszku do sporządzania zawiesiny doustnej, zawierającym laktoferynę wołową oraz fruktooligosacharydy (prebiotyk)
Laktoferyna to bioaktywne białko, odkryte w połowie XX wieku, należące do grupy transferyn.
Poprzez szerokie właściwości przeciwdrobnoustrojowe, laktoferyna zwiększa efektywność działania układu odpornościowego.
Zmniejsza ryzyko wystąpienia niedokrwistości z niedoboru żelaza, zmiany trądzikowe, a także wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka.
BLF 100 jest dobrym rozwiązaniem dla niemowląt karmionych dostępnymi na polskim rynku mieszankami modyfikowanymi dla dzieci zdrowych, które nie zawierają laktoferyny przez co dieta niemowląt i dzieci karmionych tymi mieszankami nie jest odpowiednia.
Produkt przeznaczony do stosowania u niemowląt, dzieci i dorosłych.
Opakowanie: 10 saszetek
Chwilowo niedostępny
Lakioferyna (LF) inaczej laktotransferyna (LTF) jest białkiem globularnym należącym do grupy transferyn, pełniącym wiele różnorodnych funkcji w organizmach ssaków.
Występuje w wielu płynach ustrojowych ssaków takich jak mleko, ślina, łzy czy wydzielina z nosa.
Jest wydzielana przez wielojądrzaste komórki w układzie odpornościowym człowieka i innych ssaków.
Ludzka siara i mleko kobiece następujące po siarze zawierają największe stężenia laktoferyny (odpowiednio 7g laktoferyny/l siary oraz 1g laktoferyny/l mleka kobiecego); mlekiem o mniejszej zawartości jest mleko krowie (150 mg laktoferyny/l).
Laktoferyna wołowa (bLF) wyróżnia się wysokim poziomem podobieństwa (77%) do mleka ludzkiego i wykazuje silne działanie przeciwzakaźne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, immunomodulujące i antyoksydacyjne. Znacznie zapobiega występowaniu późnej sepsy u noworodków.
Funkcje biologiczne laktoferyny:
- Aktywność przeciwbakteryjna: Aktywność przeciwbakteryjna laktoferyny jest najlepiej poznaną z jej wszystkich właściwości.
Mechanizm działania przeciwbakteryjnego jest związany z:
1. wykluczeniem cząsteczek żelaza, które jest niezbędne dla rozwoju bakterii, ze środowiska bytowania,
2. mechanizmem receptorowym który prowadzi do zmiany przepuszczalności powłok bakteryjnych,
3. ostatecznie rozpadem komórek bakterii.
- Aktywność przeciwwirusowa: Laktoferyna działa głównie in vitro na wiele wirusów ludzkich, m.in. herpes simplex 1 i 2, cytomegalowirus czy HCV. Wiąże aktywne miejsca komórek ludzkich które atakuje wirus co uniemożliwia dostęp wirusa do tych komórek. Laktoferyna wiąże również bezpośrednio wirusa HCV i rotawirusa i zmniejsza proces namnażania wirusa który przedostał się do komórki gospodarza.
- Aktywność przeciwgrzybicza
Laktoferyna i jej aktywny metabolit laktoferycyna hamuje in vitro wzrost grzybów z gatunku Candida albicans. Prawdopodobnym mechanizmem działania jest niszczenie ścian komórkowych a następnie wiązanie się z receptorami w błonie komórkowej grzyba.
Fruktooligosacharydy to prebiotyk wpływający na rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej.
Fruktooligosacharydy (FOS) to złożone węglowodany zdolne do polepszenia składu mikroflory jelitowej.
Należą do grupy tzw. prebiotyków, czyli składników pokarmowych nie podlegających trawieniu, które pobudzają wzrost lub aktywność wybranych szczepów bakterii jelitowych oraz wydzielanie substancji przeciwbakteryjnych.
Ich obecność w diecie działa stymulujące na rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej, a jednocześnie hamuje rozwój mikroflory chorobotwórczej.
Naturalnie występują w niewielkich ilościach w różnych roślinach.
Fruktooligosacharydy w głównej mierze wspierają rozwój i aktywność metaboliczną korzystnych bakterii jelitowych z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus.
Dodatkowo wykazują aktywność immunomodulującą przez przyspieszanie procesu dojrzewania niektórych komórek układu immunologicznego, a także aktywność bakteriostatyczną, zmniejszając ilość bakterii z rodzaju Clostridium, Bacteroides i Fusobacterium.
Poprawiają proces wchłaniania niektórych składników mineralnych (wapń, magnez, żelazo, jod) i poprawiają konsystencję kału.
Niemowlęta i dzieci: 1 saszetka na dobę.
Dorośli: 2 saszetki na dobę.
Zawartość saszetki należy rozpuścić w letniej wodzie, mleku, kefirze, jogurcie lub innym płynie i dobrze wymieszać.
Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Zawartość saszetki można także zastosować bezpośrednio do jamy ustnej.
1 saszetka zawiera:
Laktoferyna 0,1 g
Błonnik (fruktooligosacharydy FOS) 74,2 g