Yerba Mate naczynko z tykwy

Tradycyjne naczynko do picia yerba mate. Wykończone metalowym okuciem.

Mate (matero) wykonane jest z najwyższej jakości owocu tykwy.

Prawidłowa konserwacja gwarantuje, iż naczynko będzie służyć latami.

Pojemność około 200-250ml

marka:

Cena: 26,70 zł

Zastosowanie

Tykwa, jest naturalnym owocem, który wymaga odpowiedniego przygotowania.
W środku naczynia na ściankach, znajdują się resztki wysuszonego miąższu tykwy, którego trzeba się pozbyć.
Dlatego w tym celu należy wykonać proces Currado, czyli oczyszczenia tykwy.
1. Do świeżo zakupionego naczynka wykonanego z Tykwy włóż zużyte wilgotne fusy Yerba Mate do 3/4 objętości
2. Wlej wrzątek do środka i pozostaw do nasiąknięcia na 24 godziny
3. Opróżnij naczynko z fusów
4. Umyj dokładnie pod bieżącą wodą
5. Wyskrob łyżeczką resztki miąższu
6. Nasyp świeżej Yerba Mate do naczynka
7. Zalej wodą o temp. ok 70-80 stopni C
8. Pozostaw na jeden dzień w celu nasączenia naczynka smakiem Yerba Mate
9. Opróżnij naczynko i wypłucz
10. Przygotuj Yerba Mate w klasyczny sposób i delektuj się wspaniałym smakiem Yerba Mate.

Dawkowanie

Tradycyjny sposób przyrządzania Yerba Mate:

1. Nasyp do 3/4 objętości naczynia, susz Yerba Mate i przykryj ręką górną część naczynia.
2. Odwróć naczynie i wstrząśnij tak by pył z suszu znalazł się na ręce.
3. Delikatnie odwróć naczynie, tak by zawartość nie zmieniła swojego położenia.
4. Wsadź bombillę i zalej wodą o temp. 70-80 stopni C
5. Czekaj 2-3 minuty i pij przez bombillę powoli, pamiętając o tym by nie mieszać naparu.