W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".
Zamówienia telefoniczne i konsultacje online: (32) 328 85 14
Tradycyjne naczynko do picia yerba mate. Wykończone metalowym okuciem.
Mate (matero) wykonane jest z najwyższej jakości owocu tykwy.
Prawidłowa konserwacja gwarantuje, iż naczynko będzie służyć latami.
Pojemność około 200-250ml
dostępny
Tykwa, jest naturalnym owocem, który wymaga odpowiedniego przygotowania.
W środku naczynia na ściankach, znajdują się resztki wysuszonego miąższu tykwy, którego trzeba się pozbyć.
Dlatego w tym celu należy wykonać proces Currado, czyli oczyszczenia tykwy.
1. Do świeżo zakupionego naczynka wykonanego z Tykwy włóż zużyte wilgotne fusy Yerba Mate do 3/4 objętości
2. Wlej wrzątek do środka i pozostaw do nasiąknięcia na 24 godziny
3. Opróżnij naczynko z fusów
4. Umyj dokładnie pod bieżącą wodą
5. Wyskrob łyżeczką resztki miąższu
6. Nasyp świeżej Yerba Mate do naczynka
7. Zalej wodą o temp. ok 70-80 stopni C
8. Pozostaw na jeden dzień w celu nasączenia naczynka smakiem Yerba Mate
9. Opróżnij naczynko i wypłucz
10. Przygotuj Yerba Mate w klasyczny sposób i delektuj się wspaniałym smakiem Yerba Mate.
Tradycyjny sposób przyrządzania Yerba Mate:
1. Nasyp do 3/4 objętości naczynia, susz Yerba Mate i przykryj ręką górną część naczynia.
2. Odwróć naczynie i wstrząśnij tak by pył z suszu znalazł się na ręce.
3. Delikatnie odwróć naczynie, tak by zawartość nie zmieniła swojego położenia.
4. Wsadź bombillę i zalej wodą o temp. 70-80 stopni C
5. Czekaj 2-3 minuty i pij przez bombillę powoli, pamiętając o tym by nie mieszać naparu.