MANGO 200 g sproszkowany owoc mango

Mango (Mangifera Indica Linne) zaliczane jest do najpopularniejszych, najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców na świecie.

Mango to doskonałe źródło witaminy B6, A i C.

Zawiera też karotenoidy tj. luteinę, alfa-karoten i beta-karoten.

Owoce zawierają dużo związków polifenoli tj. mangiferynę, kwas galusowy, kwas elagowy i galusan metylu.

Związki te mają korzystny wpływ na organizm zwalczając wolne rodniki.

Kraj pochodzenia: Brazylia.

Opakowanie: 200 g

Opakowanie: 200 g

Cena: 54,53 zł

Działanie

Mango jest wspaniałym źródłem witamin i składników mineralnych, szczególnie tych o własnościach przeciwutleniających.
Jest bogatym źródłem witaminy C, która ułatwia przyswajanie żelaza pochodzącego z produktów roślinnych.
Wzmacnia system nerwowy i odpornościowy.
Zawiera witaminę A, która korzystnie wpływa na kondycję skóry, paznokci i zdrowie oczu.
Błonnik zawarty w mango reguluje pracę jelit i ułatwia usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii, co stanowi wsparcie dla osób odchudzających się.

Zastosowanie

Sposób użycia:
W kuchni: mango dzięki uniwersalnej postaci jaką jest proszek można spożywać według uznania np. z jogurtem albo koktajlem mleczno-owocowym.
Owoc ten można dodawać także do galaretek, budyniu i innych deserów.

W kosmetyce: mango możemy zastosować do pielęgnacji urody w warunkach domowych.
Z dwóch łyżeczek mango zmieszanych z jogurtem naturalnym powstanie wspaniała odżywcza maseczka, którą powinniśmy zaaplikować sobie na twarz na około 20 minut.

Wskazania

Z uwagi na wspaniałe właściwości odżywcze owoce mango polecane są szczególnie osobom osłabionym oraz rekonwalescentom.

Sproszkowany owoc mango (Mangifera Indica Linne).